deur2

Elke eerste zondag
van de maand 
-
Oudegracht 187
Alkmaar
(Lutherse kerk)

Inschrijven nieuwsbrief

U kunt zich hier inschrijven op onze nieuwsbrief.

De Collecte

Tijdens de Laatdiensten is er een collecte in twee rondgangen. Een rondgang is voor de dekking van de kosten, de andere inzameling is voor een wiselend project. Op deze pagina vindt u informatie over de lopende projecten. 

Stichting Mago

mago1mago1In de Laatdiensten wordt vanaf 2016 regelmatig gecollecteerd voor het ontwikkelingsproject in Mago / Kenia. In dit project zijn achtereenvolgens een Polytechnic School, een Hotelschool annex Guesthouse, het Rainbow Boardinghouse en Mago Care, een medische hulppost gebouwd. Verder wordt dagelijks een maaltijd gegeven aan 1000 primary schoolkinderen.

Een van de vrijwilligers schrijft:
Tijdens één van onze bezoeken waren we met enkele bestuursleden van onze stichting tijdens de middagpauze op één van de vele primary scholen rond Mago. Het schoolhoofd stond in een grote gamel met mais en bonen te roeren en vervolgens kon een deel van de leerlingen met een bordje naar voren komen. Dit bleken de leerlingen te zijn waarvan de ouders / grootouders betaalden.
Op onze vraag wat de andere kinderen kregen was het antwoord kort en duidelijk: voor die kinderen was niet betaald, dus die kregen ook geen maaltijd. Voor het grootste deel van de kinderen bestaat het ontbijt uit een kop thee.
Op dat moment is door ons ter plekke besloten om het voedselprogramma op te starten waardoor alle kinderen op de primary scholen in en rond Mago een maaltijd krijgen. Hoewel de maaltijd iedere dag uit mais en bonen bestaat eten de kinderen met graagte.

Phoenix Foundation

In het seizoen 2017/2018 is een van de collectedoelen Phoenix Foundation in Kaapstad. De Phoenix Foundation zet zich in voor kinderen met brandwonden in Zuid Afrika. De meeste kinderen die met ernstige brandwonden worden opgenomen zijn afkomstig uit de allerarmste buurten, de townships. Phoenix zorgt voor een kindvriendelijke behandeling, en o.a. voor kleren en speelgoed en bed-stoelen voor de moeders, zodat ze bij hun kinderen kunnen blijven.
Anita Boekelaar (laatdienstbezoeker) en werkzaam in het Brandwondencentrum in Beverwijk, gaat binnenkort weer naar Kaapstad om o.a. haar kennis te delen en ziet erop toe dat het geld op de goede plek terechtkomt en zal regelmatig verslag doen van haar reizen.

Een verslag van haar vorige reis:

Al jaren werk ik in het brandwondencentrum in Beverwijk en doe ik vrijwilligerswerk in een paramedische commissie in Europa, maar in januari 2017 heb ik voor het eerst de brandwondenzorg in Afrika mogen aanschouwen. Als commissie waren we uitgenodigd om deel te nemen aan een congres en we hebben daar verschillende lezingen gegeven. Zeer leerzaam voor alle partijen!

Ter voorbereiding op het congres en het bezoek aan het kinder-brandwondencentrum, bezochten we een township, om een indruk te krijgen hoe het leven daar verloopt. Ik vond het in één woord uitzichtloos! Men leeft er in kleine hutten, vaak met meerdere generaties bij elkaar en met weinig bezittingen. De werkloosheid is er hoog, Er wordt veel gedronken, drugs gebruikt en ook het wapenbezit is hoog. De hut die wij bezochten werd bewoond door een ouder echtpaar met hun dochter en kleinzoon. Er stonden twee grote bedden, een soort keukentje en een kast. Aan het plafond hing een peertje, dat dankzij aan elkaar geknoopte elektriciteitsdraden kon branden. Heel brandgevaarlijk!

Er gebeuren in deze townships veel meer ongelukken dan in andere delen van het land. Omdat kinderen vaak alleen thuis zijn als ouders iets aan inkomsten proberen te genereren, komt het voor dat een kind aan het snoer van de waterkoker trekt, op een elektriciteitdraad kauwt of met lucifers gaat spelen met alle nare gevolgen van dien!

In het kinder-brandwondencentrum in Kaapstad (het enige in Afrika!) is Roux Martinez de brandwondenarts, een zeer bevlogen vrouw, die lange dagen maakt om het grote aanbod kinderen te kunnen behandelen. In Nederland worden jaarlijks nog geen 300 kinderen opgenomen in de drie brandwondencentra samen; in Kaapstad 1400 kindjes! De frustratie van mijn collega’s daar is dat ze veel moeite doen om de kinderen een goede behandeling te geven, maar dat het ongewis is hoe het de kinderen verder vergaat. Als ze eenmaal terug gaan naar een township komen ze niet meer terug voor controle, omdat daar geen geld voor is! Ze krijgen dus geen fysiotherapie, noodzakelijke littekenbehandeling of psychische ondersteuning. En dat is heel triest, want een brandwondongeval meemaken is beslist iets anders dan je been breken!

De organisatie die ons naar Kaapstad haalde was de Phoenix Foundation, die tien jaar geleden door dr Martinez opgericht is. Phoenix richt zich op preventie, kindvriendelijke behandeling en nazorg. Ze zorgen voor knuffels en ander speelgoed, zoals een Wii spelcomputer voor revalidatie en ze organiseren supportgroepen voor ouders. Ze maken ook revalidatie na opname mogelijk en ze bekostigen zelfs het levensonderhoud van enkele weeskinderen! Ik ben zeer onder de indruk van hun geweldige werk geraakt en wil hen daarom graag blijven steunen.

Dank voor uw aandacht! Anita Boekelaar