deur2

Elke eerste zondag
van de maand 
-
Oudegracht 187
Alkmaar
(Lutherse kerk)

Inschrijven nieuwsbrief

U kunt zich hier inschrijven op onze nieuwsbrief.

Phoenix Foundation Kaapstad

De Phoenix Foundation is ruim 10 jaar geleden opgericht door brandwondenarts Roux Martinez, een zeer bevlogen vrouw, die lange dagen maakt om de stroom van kindjes met brandwonden te kunnen behandelen. Zij vond dat de brandwondenbehandeling die gegeven werd in het Red Cross Hospital in Kaapstad niet toereikend was. Zij wilde dat de kinderen die opgenomen werden een meer kindvriendelijke behandeling zouden krijgen. Deze kinderen, meestal afkomstig uit de armste wijken, de townships, hadden vaak niets als ze opgenomen werden, dus kleding en wat speelgoed waren een eerste vereiste. Ouders moesten goed opgevangen worden en na de genezing was ook littekenbehandeling, revalidatie en nazorg van groot belang en ook dat punt pakte de Phoenix Foundation op.

image2image5Het kinderbrandwondencentrum in het Red Cross Hospital is het enige brandwondencentrum voor kinderen in het Sub-Sahara gebied, hetgeen een enorme deel van Afrika beslaat. Er worden jaarlijks ruim 1400 kindjes opgenomen en een veelvoud daarvan behandeld op de polikliniek. De kindjes komen uit verschillende landen en stammen en worden zoveel mogelijk opgevangen op de manier die rekening houdt met hun gewoontes en gebruiken. In de overtuiging dat dat ook bijdraagt aan een goede verwerking van het ongeval en de gevolgen daarvan. Een kind met een ernstige verbranding houdt levenslang littekens, vaak ook functionele beperkingen en mogelijk psychische problemen Als een patientje te vroeg teruggestuurd zou worden naar een township zou hij geen revalidatie en nazorg krijgen en nooit meer op controle komen, omdat daar geen geld voor is. Daarom wordt er nu zoveel mogelijk littekenbehandeling en revalidatie gegeven voordat het kind terug gaat naar huis. De Phoenix Foundation maakt het financieel mogelijk dat jaarlijks een flink aantal kinderen kan revalideren in St Josephs revalidatiecentrum in Kaapstad.

image6Met donaties worden ook nieuwe preventieprojecten gefinancierd, want hoe minder kinderen ernstige brandwonden oplopen, hoe beter! Vrijwilligers die in het verleden zelf brandwonden hebben opgelopen gaan langs scholen en kerken en doen hun verhaal. Ze geven les in hoe je brandwonden kunt voorkomen, waarbij ze ingaan op gevaarlijke situaties in huis. De kinderen worden ambassadeurs van die boodschap in hun community en zo probeert de Phoenix Foundation het aantal ernstige brandwondenongevallen terug te dringen.

Misschien denkt u: maar Zuid Afrika is toch rijk genoeg om dit zelf op te lossen? Helaas is de rijkdom in Zuid Afrika bij een relatief kleine groep mensen en is er daarnaast enorm veel armoede. De townships breiden steeds verder uit aan de randen van de steden. De kloof tussen arm en rijk vergoot steeds meer.
Daarnaast worden ook veel kindjes uit andere arme landen in Afrika opgenomen in Kaapstad en ook zij krijgen de best mogelijke zorg.
Ik ben zelf een paar keer in het kinderbrandwondencentrum geweest en heb het revalidatiecentrum bezocht. Ook ben ik in de townships geweest en heb ik gezien hoe de mensen daar wonen onder vaak zeer brandgevaarlijke omstandigheden.
Daarom weet ik dat het geld dat naar de Phoenix Foundation gaat heel goed besteed wordt!
Ik ben heel blij dat de opbrengst van (een deel van) de collectes de Laatdiensten de Phoenix Foundation bestemd is!
Bij voorbaat heel veel dank daarvoor.

Anita Boekelaar
(nazorgverpleegkundige BWC Beverwijk)
06-23110428